субота, 26. март 2016.

SAMOSA- Punjeno pecivo

SAMOSA- Punjeno pecivo

Samosa je trouglasto punjeno pecivo koje se u Indiji služi za doručak... Punjeno je narazličitijim nadevima sa začinima, krompirom, graškom, karfiolom, mesom, sirom...
Testo možete i samo da umesite ali možete da pravite i moderniju hrskaviju verziju sa kupovnim korama za pitu. Meni nije ušlo uvijanje samosa da izgledaju kao na ovoj slici gore, pa sam ih uvijala kao valjčice ili male cigaret pitice... iako sam gledala na youtubu kako indijski chef to radi ali nije mi išlo. Vrlo su ukusne i posne su, tako da ovaj recept dobra ideja ako pravite nešto posno za ovaj uskršnji post.

Sastojci
pakovanje tankih kora za pitu
4 srednja krompira
1 crni luk
1 supena kašika seckanog đumbira
1 kašikica kurkume
1/2 zelene ljute paprike
1 limun, sok od limuna
ulje,voda,so,biber

Krompir sa ljuskom dobro operite i stavite cele da se skuvaju. Uz pomoć čačkalice ili noža proverite da li su kuvani, tako što ćete ih probosti i videti da li su krompiri mekani unutra.
Kada se prohlade oljuštite ih i sitno iseckajte.
Iseckajte crni luk i đumbir i na malo ulja isprzite dok ne postane staklast i mekan. Dodajte sitno seckanu ljutu papriku i kašikicu kurkume i przite još malo. Kada se sve sjedini nalite limunov sok i pustite da malo ispari kiselina. Dodajte seckani kuvani krompir pa začinite sa biberom i posolite...
Ako volite više ljuto možete ubaciti celu papriku ili dodati čili.
Kada se fil prohladi filujte kore i pržite ih u dubokom ulju dok ne porumene.

Način na koji da uvijete pitice možete videti ovde .

Krompir možete skuvati dan ranije i u ljusci ga sačuvati u frizideru, ili napraviti ceo fil dan ranije pa filovati pre prženja. Pitice su najlepše kada se isprže jer su hrskave.

Ako pravite ljute samose prilog sa jogurtom i krastvacima je idealan.

Bon apettit.



Нема коментара:

Постави коментар